17 – Chartreuse i Maison Fromage Abondance
21/08/201817 – Chartreuse i Maison Fromage Abondance
Le Reposoir – Telecadira Prés-De-La-Joux
Dilluns 20 agost
A en David el desperten a les 07:00 dos cotxes estripant els motors, mentre pugen el port de muntanya, que durant uns quants revolts és just a sobre el poble. No es sent cap més soroll que el seu terrabastall.
Jo romancejo al lit fins les 08:00, se sent el gall cantar i les esquelles de les vaques. Estem a 12,8ºC de temperatura exterior
Trec a passejar en Knut mentre en David prepara l’esmorzar.
A les 9:25 la Xènia aterra a Barcelona, benvinguda a casa !
Esmorzem i marxem a peu a veure la Chartreuse. Hi arribem poc abans de les 11:00. Cau un sol de justícia. La primera visió inclou un estany i un tros de façana amb la porta d’entrada.
Un cartell a l’entrada informa sobre els horaris de visita (fins les 12:00) i també indica que el monestir no es visita (hi viuen monges). Només es pot veure el claustre.
Després veurem una maqueta del recinte, i el lloc és realment immens. Entre les zones que no es visiten hi ha un altre claustre molt més gran, al qual hi donen 10 cases, cadascuna amb el seu jardí. I un altre claustre petit gòtic, i la zona dels comuns, on antigament hi havia el ferrer, forner, etc.
Sí que es pot visitar l’església, i una sala on es projecta un audiovisual sobre la vida quotidiana de les monges. Quan sortim, ens creuem amb una, que porta un davantal verd i ve d’un hortet molt endreçat que es veu des de lluny, on tant hi creixen verdures, com flors per a l’església.
Tornem a l’autocaravana, cau el sol a consciència. Acabem de buidar i omplir aigües aprofitant que som a una àrea, i marxem.
Hi ha dues rutes alternatives cap a Cluses. Triem la turística. Són pujades i baixades amb forts pendents, travessem alguns pobles que deuen estar de festa major, tenen els fanals del carrer i les cases guarnides amb flors de plàstic, fetes a ma.
Travessem Cluses, gran població situada al fons de la vall i ens tornem a enfilar fins el nucli de Les Gets, a 1.170 m. d’alçada, on tot funciona, telecadira, restaurants, moltes bicis de muntanya i parapents. Hi ha una gentada i molta activitat.
El TomTom ens fa fer una tomtomada, fem 4 Km. per una drecera més estreta, esquivant la bona carretera.
Ens parem al capdamunt d’un port de muntanya, una mica cansats de revolts i de calor. Trec en Knut un moment i ens prenem una Coca-cola o cervesa i unes olives.
Quan arribem a la Vall d’Abondance, anem directament a la Maison du Fromage Abondance. Aparquem a l’ombra i trec un moment en Knut a passejar per un agradable camí dins el fresc bosc.
Al pati del recinte hi ha un curiós i divertit monument a les vaques i a l’esquí, construit exclusivament amb material reciclat (molts esquís vells). De fet, a l’interior de l’exposició explica com de bé van les vaques per a mantenir les pistes d’esquí durant l’estiu.
Es paga entrada, ja que hi ha una exposició permanent sobre l’elaboració i gust dels diferents formatges de la Savoia. Ens pregunten d’on som. Catalans. Somriures.
L’entrada inclou una degustaió d’Abondance de dos tipus: fermier (d’un sol productor) i laitier (de la barreja de llets proedents de diversos productors). Per tal de guiar-nos durant la degustació, uns panells expliquen que cal olorar, tocar i mirar el formatge abans de ficar-lo a la boca.
A l’acabar la visita, passem per la botiga: volem un tros d’Emmental de Savoia i d’Abondance laitier, així com un parell d’ampolles de vi blanc de la Savoia. Ens hauríem quedat Chevrotin, que encara no hem tastat, però és de temporada i no en tenen. Tampoc tenen iogur artesà.
Recorrem la vall buscant un lloc fresc per a dormir. Hi ha molta més gent que no ens pensàvem i agobia una mica.
Ens aturem cap a les sis de la tarda, amb 188.925 Km. al compta-quilòmetres, quan som a peu del telecadira de Prés-De-La-Joux, al final de la vall d’Abondance i prop de la frontera suïssa. És punt de trobada dels apassionats de les BTT’s, i a l’aparcament s’hi ha instal.lat una mena de campament amb força gent, autocaravanes, furgos, bicis i alguna tenda de campanya. Preferim gaudir de més calma, i ens quedem a l’aparcament del revolt de sota, on només hi ha dues furgonetes, molt separades entre elles.
Sopem una amanida i una truita de patates freda. Encara estm acalorats, tot i que de seguida que s’amaga el sol, la temperatura cau en picat. A les 22:37, mentre estic escrivint aquestes ratlles, a fora hi ha 15,8ºC.
En Knut i en David ja dormen mentre sento la remor del riu pel frontal de l’autocaravana. La millor música per a dormir !
Demà estudiarem el mapa, inicialment m’hauria agradat passar per la riba francesa del llac Léman, i també per Annecy, pero preveiem gent i calor i gairebé preferim buscar valls amagades, pau i fresca.
Visita Maison Fromage Abondance: 10 €
Compra formatge i vi: 24,85 €
1,135 total views, 1 views today
Delia Diez
Que preciós Eva! Convida a respirar fons i a relaxar-se i disfrutar.
Eva Verdaguer Garriga
Carregar piles en grau màxim