7 – Visita al túnel de les Caves d’Affinage de Savoie i barbacoa sobre el pantà de Roselend
11/08/20187 – Visita al túnel de les Caves d’Affinage de Savoie i barbacoa sobre el pantà de Roselend
Bonneval sur Tarentaise – Cormet de Roselend (90 km.)
Divendres 10 agost
Ha estat una nit molt tranquil.la, sense cap mena de soroll. És un punt de pernocta recomanable, tot i no tenir cap servei, més enllà d’una font d’aigua no potable on es podrien omplir bidons si convingués.
El despertador sona a les 07:00. A fora hi ha 12,4ºC. Encenc el boiler i trec en Knut a fer un tomb.
Ens dutxem i esmorzem. Complet, com sempre. Però el cafè amb llet (refrigerat) ens el prendrem en ruta, hem de ser a les 10:00 a la formatgeria. En David passeja en Knut mentre jo rento els plats.
Sortim a les 9:35, amb 188.209 km. al marcador, 13,8ºC i sol. Ens acomiadem del veí canadenc, que ens ensenya el llaç groc que li vaig donar ahir i que avui s’ha posat a la samarreta.
Visitem el túnel de la cava de formatges. Som un grupet d’unes 15 persones que ens hi hem aplegat. A l’entrada ens donen uns peücs per tal de no introduir-hi microorganismes.
Ens expliquen que el túnel es va fer durant les proves de la dinamita amb la qual s’havia de construir la veïna presa de Tignes. Fa 7 anys, el cap de l’establiment va saber de l’existència del túnel i el va comprar per a afinar-hi formatges.
A dins hi ha una temperatura de 8°C, d’altres caves artificials tenen 12-14º C.
L’empresa compra formatges, els afina i els ven. També n’afinen per encàrrec, durant 1-2-3 mesos, el que els demani el productor.
Depèn de la peça, 1-2-3 cops per setmana li graten la superfície amb una solució que n’elimina els microorganismes dolents i que en alguns casos conté cervesa.
Ens mostren peces amb 0-1-2-3 setmanes de cava, el color de l’escorça va variant.
Les peces es giren a mà, les peces més lleugeres les col.loquen als prestatges de dalt, les més pesades fan 40 kg. i són als prestatges de baix, d’aquesta forma amb una fusta travessera entre els dos racks les pot treure, gratar i girar una sola persona.
Hi ha peces de Percille de Tignes, Gruyère suís, Raclette de cooperativa (fet de barreja de llets), Raclette d’un únic granger (madurat 3 setmanes a la granja abans de venir a la cava), Tomme, Beaufort, …
Algunes peces estan embolicades en plàstic, macerant en vi blanc (Apremont de Savoia), vi negre o també “foin» (herba). Els formatges dels supermercats poden tenir un aroma de vi afegit, però no estan macerats en vi com aquests.
No hi ha formatge Reblochon, perquè es ven 2-3 setmanes després de la seva fabricació, i per a tenir-lo només 1-2 dies a la cava no surt a compte la manipulació.
S’auto-defineixen com a cuidadors del formatge.
Ens expliquen que pel matí, quan obren la porta del túnel, hi ha un núvol d’humitat.
Passem per la botiga i comprem «Persille de Tignes», «Tomme Morgee affinee Biere», «Morbier», «Raclette fermiere ail ours», 3 cerveses artesanes (blanca, rossa i àmber) i un vi blanc. El noi se’n recorda de mi (vaig comprar-li formatges ahir) i li comenta al company que som catalans. El company parla una mica de castellà. Els explico que portem llaços grocs pels presos polítics i els dono dues targes amb el codi QR d’una web on s’explica perquè utilitzem el groc.
Després anem a una àrea a omplir i buidar aigües. Correspon a una estació termal (La Lechere), i hi ha una farmàcia molt ben assortida, fins i tot té articles de veterinària i ortopèdia. No tenen el coliri d’en Knut, em busquen al Vademeccum quin és l’equivalent i me n’anoten el nom a la capsa. El farmacèutic s’ofereix a demanar-lo, però declino, a l’estar en ruta no ens va bé de tornar-hi a passar. Sí que tenen llevat d’arròs vermell! (justament se’ns havia acabat avui).
Mentre estem omplint aigua passa una senyora autocaravanista a saludar-nos. És de Banyuls, i el deu marit de Llafranc. Li diem que a Banyuls tenen bon vi, i ens diu que aquest any perilla la collita, degut als vents. Ella ara se’n va al balneari, està fent una cura de 3 setmanes i diu que es troba molt millor. Travessa un pont peatonal que creua el riu fins a l’altra riba, on hi ha l’edifici termal.
Ara busquem una benzinera low-cost i també farem compra al supermercat: Anem al Leclerc d’Aime La Plagne. Repostem i entrem al magatzem. Aquest cop hi ve en David. És un goig tafanejar a aquestes grans superfícies franceses on hi ha de tot, ja sigui de menjar o també articles per la llar. A més de la compra de vitualles, també comprem una sabonera tota mona per a la casa sense rodes.
Operació supermercat acabada a les 14:19, una mica tard per pujar a cap telefèric. Alguns tenen la darrera baixada a les 16.00 hores. Al final no ha plogut, la previsió de la meteo ha fallat.
Dubtem entre anar a un càmping a passar la tarda asseguts a contemplar muntanyes, o bé a un port de muntanya, però estem acabats de dutxar i carregats d’aigua neta, és el dia que menys falta ens fa un càmping. Anem a explorar el següent port de muntanya. Posem rumb cap al Cormet de Roselend, de 1.967 metres d’alçada sobre el nivell del mar.
La carretera és força estreta i en algun punt és complicat creuar-nos amb els vehicles que venen en sentit contrari. Al principi anem per la vall d’un riu que avui baixa totalment marró, de terra. El paisatge va perdent arbres i passen a ser pastures alpines, fins que comencem a veure agulles granítiques amb clapes de neu.
A dalt del coll hi ha força vehicles aparcats. Segons el mapa, hi ha d’haver un pantà a l’altra banda.
Baixem un tros fins a veure’l. Hi ha una zona amb un refugi-restaurant i lavabos, d’on surten camins per a fer excursions. Està a petar de turismes, furgonetes i autocaravanes.
Continuem baixant. Les aigües del pantà tenen un bonic color turquesa, però tot està atepeït de gent. Girem cua i ens quedem a una zona d’aparcament i pícnic, amb bones vistes sobre el llac. El sol pica. Despleguem 3-4 pams de toldo, just per ombrejar la finestra del menjador, i a l’ombra estem realment frescos. L’aire circula a 21ºC.
Fem una barbacoa amb les broquetes i salsitxetes que hem comprat avui al supermercat. Acompanyades d’un combinat de salses i de cerveses. I uns cafès Handpresso.
Mandregem una mica, trec en Knut a fer la croqueta al prat que tenim a sota, i quan el sol comença a baixar, pugem un altre cop carretera amunt.
Ens quedarem a fer nit a dalt del port, tenim 188.299 km. al compta-quilòmetres. Al principi ens aturem a un lloc amb bones vistes, però quedem força inclinats. Acabem anant a l’esplanada asfaltda, on estarem ben plans.
Aquí a dalt, com és costum, no hi ha dades. De fet, avui ni tan sols tenim telefonia de veu.
Fem unes darreres fotos, amb les muntanyes vermellenques i el senyal de carretera que indica el punt més alt del coll.
En Knut sopa, nosaltres no. Fa poc que hem dinat, o berenat, o sopat (?). Però prenem cava o Coke segons el cas, mentres triem les millors fotos del dia i escric aquestes ratlles.
Apaguem tots els llums i mirem un moment les estrelles. Passat el primer minut, la vista s’hi acostuma i en veiem moltíssimes. L’ossa major era la primera que es veia, però després fins i tot es distingeix la Via Làctia.
Pijama d’hivern i cap al llit, a fora hi ha 9,4ºC.
Formatges: 29,41 €
Farmàcia; 23,70 €
Diesel: 188.252 km., 1,418 €/l, 45,01 €, 31,74 l
Supermercat 68,96 €
1,075 total views, 1 views today
Delia Diez
Que interessant això de les caves per maduració dels formatges. Realment us n’heu de fer un tip de menjar tota mena de formatges aquests dies!
Ho trobo tot, espectacular!
Eva Verdaguer Garriga
Ja ens comença a sortir el formatge per les orelles, però el dia del túnel d’afinatge ens venien molt de gust !